Çerkeslerin temel sorunu, tarihi vatanlarında bir arada yaşamamaları ve dünyanın dört bir yanına dağılmış olmalarıdır. Bu dağılmanın nedeni bilinmektedir ve Çerkes vatanının Rus Çarı tarafından fethedilmesi ve Çerkeslerin vatanlarından kovulmasıdır.
Diasporada yaşadıkları 157 yıl boyunca Çerkesler birçok şey kaybetmişlerdir ve sadece bununla kalmamış, bu hayata alışmışlar ve hatta doğal yaşadıklarına ve hiçbir şeyi başlatmaya veya değiştirmeye gerek olmadığına ikna olmuşlardır.
Diasporada yaşayanlar, durumlarının doğal olmadığını ve yaşadıkları ülkenin onlar için bir vatan olamayacağını kabul etmeye istekli değillerdir. Ve vatanda yaşayanlar da azınlık hayatına alışmış durumdalar ve içinde bulundukları durumun doğal olmadığını kabul etmek istemiyorlar.
20 yıl önce dünyada internet faaliyete geçtiğinde, bazıları internetin Çerkeslere çok yardımcı olacağını ve aralarında güçlü bağlar oluşturacağını söylüyordu. 20 yıl geçti ve Çerkesler için ne yerel ne de ulusal düzeyde hiçbir ilerleme yok. Hayır, bekleyin, bağlantı şimdi güçlenecek, çünkü bugün WhatsApp, Zoom ve diğerleri var. Size hiçbir ilerleme olmayacağını temin etmek istiyorum çünkü bugünün Çerkesleri milliyet, vatan veya haklar açısından düşünmüyor, sadece kişisel ve yerel terimlerle düşünüyor, örneğin ekonomik hayatı biraz iyileştirmek, sosyal hayatı biraz iyileştirmek ve bir zorunluluktan kurtulmak ve Çerkes sorunu hakkında bir şeyler yapmak ister gibi "dili korumalıyız ve korumalıyız", "Habza'yı korumalıyız ve korumalıyız" gibi ifadeler kullanıyorlar ve bu klişelere neden Filistinlilerin dediği gibi "vatan" veya "vatan inşa et" veya "hakları iade et" kelimelerini eklemedikleri veya Yahudilerin dediği gibi "gelecek yıl Kudüs'te" çok ilginç. Çerkeslerin büyük çoğunluğunun durumu budur.
Çerkes olarak kalmak istiyorsanız, yukarıda belirtilen klişelerle zaman kaybetmemeli, Çerkeslerin bugün ve yarın sahip olduğu ana hedef olan Çerkes vatanında birleşip Çerkes devletini kurmak için çalışmalısınız. Bütün düşünce ve bütün güç bu hedefe yöneltilmelidir.
Comments
Post a Comment